<<< | Javier MARCOS MARTÍNEZ |
Javier Marcos Martínez, Llicenciat en Biologia i Bioquímica, Màster en Agrobiotecnologia, becari predoctoral FPI-INIA i docent de formació professional per a l’ocupació. Expert en micologia i botànica. President fundador de l’Associació Cultural, Micològica i Botànica Morchella de Conca. Membre de la Societat Ibèrica de Micologia (SIM). Reconegut taxònom de fongs, que realitza consultories micològiques per a diverses empreses de truficultura i organismes de recerca. Té especial interès per l’estudi del gènere Morchella, en què ha descrit una espècie nova per a la ciència *(Morchella iberica)*.
Ha realitzat més de 130 publicacions divulgatives i 5 científiques de micologia a diverses revistes i butlletins especialitzats. Ha publicat com a coautor 4 llibres de micologia, on destaquen la “Guía de mano de Cesta y Setas” (2019) i el més recent “Saber de Setas. Cómo recolectar de forma segura y sostenible”, de l’Editorial Oberon (2024). Ha intervingut com a expert de 75 jornades micològiques i botàniques, ha impartit 59 conferències sobre micologia i diversos tallers i cursos sobre micologia, actualment està impartint el curs d’orientador micològic (200 hores) acreditat per l’Institut Europeu de Micologia (EMI). Monitor del Museu Micològic de Bronchales (Teruel).
Título de la conferència: “Boletales interesantes y poco conocidos en España”.
Resum: L’ordre Boletals és un dels grups taxonòmics més coneguts pels aficionats perquè en ell es troba nombroses espècies de gran valor culinari i socioeconòmic. Comprèn majoritàriament espècies amb l’himeni amb porus, encara que també presenta algunes espècies amb làmines o en forma de crosta. En els darrers anys, amb els estudis moleculars, s’han creat nombroses espècies poc conegudes. Altres espècies són poc freqüents i es troben en la proposta de Llista Vermella de Fongs a Protegir a la Península Ibèrica, i fins i tot d’altres molt rares que podrien ser bones candidates a incloure’ls en una futura llista vermella oficial. A més, hi ha espècies exòtiques que han arribat al nostre país mitjançant les repoblacions amb arbres exòtics com els alerços i els avets de Douglas.